Dakisolatie
Dakisolatie
Dakisolatie

Dakisolatie

Alles wat u moet weten over het isoleren van uw dak of zolder. We vertellen u het verschil tussen het isoleren van een schuin dak en een plat dak, en of u koude of warme zolderisolatie moet aanbrengen.

We helpen u om uit te vinden welk type dak- of zolderisolatie u wilt gebruiken, hoeveel het kost, of u het gratis kunt krijgen en hoeveel u kunt besparen door uw dak te isoleren. Hebt u een plat of schuin dak? Het type isolatie dat u zult kiezen hangt af van het type dak dat u hebt. Schuin dak – er zijn twee mogelijkheden: warme of koude isolatie. Vlak dak – er zijn drie opties beschikbaar: warm dek, koud dek of omgekeerd dak. De eenvoudigste en goedkoopste dakisolatie is de klassieke koude zolder-optie. Isolatie wordt over en tussen de houten balken geplaatst, boven het plafond van de bovenste verdieping van uw woning. Dit wordt vaak zolderisolatie genoemd. Het voorkomt dat de warmte uit het woongedeelte van uw woning ontsnapt, maar laat de zolderruimte ongeïsoleerd. Dit betekent dat het koud blijft in de winter en warm wordt in de zomer. Het is vrij gemakkelijk om te doen als doe-het-zelf-project, en u kunt zolderisolatie kopen bij de meeste doe-het-zelf-winkels. Koude isolatie van de zolder is het enige type dakisolatie dat u kunt aanvragen om de kosten door een subsidie te laten dekken. Klik hier voor meer informatie over isolatiepremies.

Warme zolderisolatie voor schuine daken

Als u geen koude zolderisolatie kunt installeren omdat u bijvoorbeeld uw loft als leefruimte gebruikt, kunt u isolatie van de zolder overwegen. Voor een warme zolder plaatst u isolatie direct onder het dak in het vlak van de dakhelling. Isolatie vermindert warmteverlies en uw loftruimte wordt niet te warm in de zomer of koud in de winter. Het is niet zo gemakkelijk als het leggen van rollen isolatie, maar het kan nog steeds gedaan worden als doe-het-zelf-klus als u liever geen installateur of aannemer betaalt. Een belangrijk aandachtspunt bij een warme loftoplossing is de behoefte aan ventilatie direct onder de dakpannen. Dit voorkomt condensvorming of het binnendringen van water door of rond de dakpannen, waardoor de dakconstructie kan gaan rotten.

Soorten warme zolderisolatie

De isolatiematerialen die onder het dak worden gebruikt, bestaan uit isolatieplaten van minerale wol of glaswol, die op hun plaats worden gehouden door houten latten die aan en tussen de dakspanten bevestigd zijn. Als alternatief kunnen ook platen van polystyreen, die soms met folie bekleed worden geleverd, worden geplaatst. Deze moeten meestal op maat gesneden worden. Een andere optie vormen producten van EPS (geëxpandeerde polystyreen). Deze worden vervaardigd in een harmonicavorm met veerachtige werking en kunnen op hun plaats worden geduwd.

Spuitschuim wordt voornamelijk professioneel geïnstalleerd, maar ook als doe-het-zelf-variant verkrijgbaar. Spuitschuim kan ook worden gebruikt om extra fysieke sterkte te leveren wanneer een dak niet in de beste staat verkeert, omdat het de structuur bij elkaar houdt. Ontbrekende of weggegleden dakpannen moeten voor het aanbrengen van de schuimisolatie worden vastgezet. Ontdek hoeveel spuitschuimisolatie kost en of het geschikt is voor uw huis.

Isolatie plat dak

Er zijn drie soorten isolatie voor platte daken en een professional moet u helpen om te beslissen welke het beste bij u past. Warm dek of warm dak heeft isolatie boven het dakdek (het paneel onder het dak dat meestal van hout is gemaakt). Het is aanbevolen in vochtige en koude gebieden. Koud dek of koud dak heeft isolatie onder het dakdek en de bijbehorende balken.

Doorgaans laat u een ruimte voor ventilatie open, omdat er zich condens kan vormen die tot rot kan leiden. Zowel bij warm als koud dek zal het dakmembraan (meestal gevormd uit dakbedekking vilt en bitumen) de bovenste laag zijn, die beschermt tegen regen. Het geïnverteerde dak heeft een isolatie die boven het weermembraan uitsteekt, waardoor het effectief wordt beschermd tegen hitte en kou die de levensduur van het dakdek kunnen verkorten. Het kan zelfs beschermen tegen slijtage als er toegang tot het dak is. Bij een omgekeerd dak is de bovenste laag meestal grind of een gelijkaardig materiaal. Een goed moment om een dak te isoleren is wanneer het wordt vervangen, hoewel in veel gevallen ook een dak in goede staat kan worden voorzien van isolatie. U zult bijna altijd een professionele installateur of aannemer nodig hebben om uw platte dakisolatie te monteren en er zijn geen energietoelagen beschikbaar om te helpen met de kosten. Welke kunt u gebruiken? Vertrouwde handelaar om u te helpen bij het vinden van een aanbevolen, lokale isolatie-installateur.

 

©2023 dakisolatie-prijzen.nl